Tento web zaštiťuje Královéhradecký kraj

www.khk.cz

Krkonoše

S přírodou krkonošských hor i kopců podhůří se snoubí tradice předků a um současných řemeslníků, zemědělců a tvůrců. Výrobky z Krkonoš si proto zaslouží náležité ocenění, neboť mají dobrý základ a jsou ověřeny tradicí. Místní akční skupina Krkonoše byla jednou ze zakládajících organizací, která vytvořila v České republice regionální značení pro řemeslníky a potravinářské, zemědělské a přírodní produkty. Značka pomáhá zviditelnit region Krkonoš se zachovalou přírodou, která je národním parkem a součástí chráněných území NATURA 2000.

Producenti

Radek Vlach
Jsem Včelař z Krkonoš, momentálně obhospodařuji přibližně 100 včelstev, které chovám na stanovištích východních Krkonoš. Od svých včel produkuji druhové medy, hlavně Jarní luční, Javorový, Lipový a Horský lesní medovicový med. Zakládám si na čistotě prostředí, všechny mé stanoviště jsou v místech, kde nejsou pole řepky, ani se zde výrazně chemicky nehnojí a nebo jsou přímo v v Krkonošském národním parku. V mé nabídce jsou jak klasická balení medu, tak různá dárková balení.Můžete nás navštívit na adrese Pension Bílý Hořec, Horní Lánov E47, 543 41 Lánov www.bilyhoreclanov.cz a nebo napište poptávku či zavolejte a určitě se domluvíme.Nově nabízíme též ukázku včelstev formou zážitku, kdy Vás vezmu přímo na včelnici, popovídáme si o včelách, jak to funguje v úle, ukážu vám živé včely, ochutnáte přímo med z plástve a také si to můžete zkusit, vzít si to do ruky...
Chata Farma - výrobky z ovčí vlny
Jana Váchová zpracovává převážně vlnu z vlastních Walliserských oveček, ale spřádá i pro sousedy, například vlnu z lamy, psí srst ze Samojeda nebo z jiných druhů ovcí. Proces výroby je náročný a jedná se především o ruční práci. Od ostříhání ovce až po konečné klubíčko příze. Pro kreativce a milovníky přírodních materiálů nabízí k prodeji i samotná klubka vlny. Vlněné výrobky se liší od ostatních nejen svou originalitou, ale hlavně termoregulačními vlastnostmi. Vlna je velmi trvanlivý a odolný materiál. Pokud se o vlněné oblečení dobře staráte, vydrží vám roky.
Comewoo - bytové dekorace z betonu, dřeva a kovu
Originální bytové doplňky z betonu, kovu a dřeva v kombinacích, které nenajdete v žádných prodejních řetězcích. Industriální vzhled betonu či přírodní krása dřeva je na některých výrobcích doplněna krkonošskými motivy či reáliemi. Výrobky jsou převážně realizovány na přání zákazníka (materiál, barva, velikost, motiv, apod.) Mezi výrobky najdete zejména nástěnné a stolní hodiny – funkční a zároveň originální interiérové dekorace. Dále pak stolní lampy s využitím úsporných LED komponentů. V neposlední řadě pak květináče, vázy a svícny. A do budoucna se chystají i další výrobky. Novinkou jsou i šperky a betonové motýlky pro pány.
Hana Fišerová - patchworkové přehozy z Krkonoš
Patchworkové deky s venkovskými motivy jsou šity ručně z drobných geometrických tvarů. Deky jsou vyráběny z českých látek v podhůří Krkonoš. Je možné ušít deku dle vašich představ, včetně zakomponování fotografií apod. Deky a přehozy dodají vašemu interiéru originální kouzlo.
Petr Šmíd - dřevěné dekorace z Rudníku
Rodina Šmídova z Rudníku se zabývá výrobou dřevěných dekorací, ale ne jen tak ledajakých. Pan Šmíd vyrobí dřevěný polotovar a jeho manželka poté technikou pyrografie vypaluje ručně obrázky a vlastní krkonošské recepty na prkénka, obracečky či tácky. Dřevěné svícny, krmítka pro ptáky a hmyzí hotely vyrábí z použitého dřeva, které je mu líto spálit v kamnech. Dřevu tak vdechne nový život i funkci. Upcyklované budky či hmyzí hotely přilákají do zahrady ptáky a hmyz, kterých v posledních desetiletích rapidně ubývá.
Domácí Ja-mík od babičky Jarušky ze Strážného
Džemy obsahují vysoké procento ovoce nebo zeleniny a naopak nižší obsah cukru. Z tohoto důvodu výrobky nemají název džem (podle SZPI), ale ja-mík. U některých výrobků je chuť doladěna různým kořením (např. u červené řepy, cukety, hrušky…). Všechny regionální suroviny jsou bez chemických přísad. Obal ja-míků a medu je přizpůsoben vesnickému prostředí. Výrobky zakoupíte v e-shopu, regionálních obchůdcích, na akcích a trzích či v Penzionu U Kostela ve Strážném.
Green Mango, s.r.o. - knihy s krkonošskou tématikou
Milujeme knihy, moc rádi je tvoříme, a protože člověk by se měl v životě věnovat tomu, co ho baví a naplňuje, jsme se rozhodli, že založíme svoje malé regionální nakladatelství a tak vzniklo nakladatelství Green Mango. Můžeme se tak s Vámi podělit o tituly, které vznikají s láskou v malebném podhůří našich nejvyšších hor Krkonoš, kde jsme našli domov a jejichž krása nás inspiruje, konejší i uklidňuje. Certifikovány jsou knihy s krkonošskou tématikou jako je např. kniha Příběhy z Krkonoš, která vzešla ze spolupráce s panem Jiřím Loudou, historikem Krkonošského muzea Správy KRNAP. Kniha líčí zajímavou formou komiksu příběhy z Krkonoš.
Cukrárna Grand Lada - krkonošské bobky, rýbrcoulky a krijoška
Výjimečné vlastnosti Krkonošského bobku a Rýbrcoulek jsou v používání základních surovin z původního receptu, bez přídavku chemických látek a barviv. Trvanlivost je přirozeností surovin a technologií výroby, nikoliv konzervanty. Celý produkt je vyráběn ručně. Snahou bylo vyhledat a obnovit staré krkonošské recepty, aby se úplně nevytratilo cukrářské umění a kulinářské poklady našich předků. Krkonošský bobek je sladká křupavá polokulička s oříškem uvnitř, obalená v cukru, která se v tehdejších Krkonoších dle našeho zdroje prodávala hlavně o poutích. Rýbrcoulky jsou pak na slano. Krijoška - sladký kynutý bochánek z máslového těsta plněný borůvkovým džemem, máčený v kravském másle a obalovaný moučkovým cukrem.
Eva Edler - mozaika + tavené sklo
Paní Edler se zabývá výrobou produktů ze skleněné mozaiky a taveného skla. Jedinečnost výroby spočívá v použité technice, která není v naší republice rozšířena a kterou se naučila v Anglii. Každý kus je ručně vyrobený originál, jež doposud není běžně dostupný v ČR. Ráda pracuje i s motivem přírody a Krkonoš. Výrobky jsou vyráběny na zakázku a výstavy, v přípravách je také kolekce pro hotely a jarmarky. Provozovnu má v Rudníku. Sklářská technika spékání skla neboli fusing je technika pro spékání a tvarování skla za pomoci vysokých teplot (750–850°C). Hrany skleněných kousků se tak zakulacují a jejich přechody splývají.
Pivovar Trautenberk
Pivovar Trautenberk patří do nejmladších přírůstků v rodině krkonošských minipivovarů. Vybudovali jsme ho v obci Malá Úpa, čísle popisném 87, v prostorách bývalé Tippeltovy boudy, později známé jako hotel Družba. Vaříme pivo bez pasterizace a filtrování, osvěžující, řízné a hořké tak akorát. V tuto chvíli jsou na čepu piva z naší stálé nabídky - spodně kvašený ležák Trautenberk 11°, polotmavý speciál Trautenberk 13° a svrchně kvašený speciál Trautenberk 14° – APA. Nabídku našich piv budeme postupně obměňovat, abyste měli stále důvod se k nám vracet.
Kafírna VOLKAFE
Volkafe je od roku 2012 první malou certifikovanou pražírnou Fair Trade kávy, která nese značku Krkonoše – regionální produkt. Ručně vyráběná tabulková čokoláda, pralinky s různou náplní, různé tvary a formy vyrobené z čokolády a kakaové boby. Zakoupíte v Krámku v Trutnově nebo na e-shopu.Jednotlivé druhy pražené kávy dle země původu a směsi z nich sestavené nabízené balené do sáčků různých gramáží nebo k přímé konzumaci na provozovně KAFÍRNA jako espresso, latté, capuccino, atd., popřípadě s sebou do kelímku. Zelená káva se zpracovává přímo na provozovně. Káva se zde praží a mele, takže je vždy čerstvá. Zpracování je ovlivněno znalostmi a zkušenostmi pražiče a jeho uměním kávu upražit a uměním baristy připravit kvalitní kávu s originální chutí a vůní. Preciznost zpracování výrobku podmiňuje jeho odbyt.
Alice Sušková - babiččiny sirupy
Sirupy jsou bez konzervačních látek, zpracovány za studena, macerováním. Jsou to silné koncentráty vhodné pro prevenci před chorobami, při oslabené imunitě apod. Zabýváme se i RAW zpracováním, kde dodržujeme velice nízkou teplotu. Pracujeme převážně s vlastními surovinami, používáme bílý cukr, třtinový cukr a výluhy. Máme i sirupy bez cukru nebo s vlastní stévií. Babiččiny sirupy získaly ocenění „Potraviny a potravinář Královéhradeckého kraje roku 2018, 2019 a 2020“ a Česká Chuťovka.
Zdeňka Killarová - textilní šité výrobky pro zahřátí těla a duše
Soubor výrobků pro zahřátí těla a duše zahrnuje širokou škálu pytlíčků, polštářků a doplňků do bytu, v nabídce najdete např. polštářek pohankový – nahřívací (malý polštářek, větší prošitý), polštářek s mořskou solí, dárkové pytlíky, zarážky ke dveřím, pytle spokojeného života (malé ručně zpracované pytlíčky na přívěšku plněné bylinkami – meduňka, mateřídouška, levandule, nebo kuličkami, různě zdobené s nápisy jako např. pytel plný klidu, lásky, vědomostí, slunce, zlata) balené v sáčku nebo v dárkové krabičce.
Farmářský dům s.r.o. - hovězí maso z místního chovu
Ve Farmářském domě najdete produkty, které pochází z rodinných farem, od malých výrobců, lokálních, ověřených producentů. Produkty a výrobky které ve Farmářském domě najdete jsou produkty, které buď pochází z našich zakladatelských farem (Farma Basařovi, Jaroslav Hampl) nebo od farmářů, které osobně, dlouhodobě známe a jejich výrobky máme už vyzkoušené. Naleznete zde také pro nás nově objevené produkty, které jsme ale všechny ochutnali, vyzkoušeli, zjistili historii, poznali výrobce a následně se usnesli, že spadají do našeho konceptu a rádi je nabídneme našim zákazníkům. Farmářský dům nabízí svým zákazníkům možnost nakoupit si kvalitní suroviny v samoobslužných automatech.
Krkonošská kozí farma s.r.o. - kozí mléko a sýr
Krkonošská kozí farma s.r.o. je malá rodinná farma. V Rudníku, na jižním úpatí Krkonoš, chovají pastevním způsobem kolem padesáti koz. Kozí mléko zpracovávají sami přímo na farmě. Výjimečná kvalita jejich výrobků je dána přírodními podmínkami, způsobem chovu koz, malým objemem výroby a tím, že je to baví. Kromě samotných výrobků (pasterizované kozí mléko, kozí kefír, čerstvý kozí sýr a tvaroh), které prodávají v režimu "prodej ze dvora" a jejichž nabídka je sezónní, nabízí také exkurzi na kozí farmu, při které si návštěvníci mohou zkusit podojit kozu, a dozví se vše o kozách a jejich chovu.

Produkty

Domácí medovina
POCTIVOU DOMÁCÍ MEDOVINU VYRÁBÍ POUZE Z MEDU MŮJ TÁTA
JEJÍ VÝROBA TRVÁ CELÝ ROK……ŽÁDNÁ NÁHRAŽKA ANI RYCHLOKVAŠKA. BĚŽNÉ BALENÍ PO 0,5 L, ALE MOŽNÉ I V PLACATKÁCH 0,2 A 0,1 L
Luční (i pastovaný) med z Lánova a Dolního dvora
MED Z PRVNÍCH JARNÍCH KVĚTŮ, TZN.  OVOCNÉ STROMY, KVĚTENA ZAHRAD, ALE HLAVNĚ HORSKÉ LOUKY. ŽÁDNÁ POLE, ŘEPKA NEBO ZEMĚDĚLSKÁ CHEMIE !!!
PASTOVANÝ, TO ZNAMENÁ, ŽE SE PŘIROZENĚ ZMNĚNÍ RYCHLOST JEHO TUHNUTÍ A TAKTO UPRAVENÝ MED ZŮSTANE VŽDY JAKO PASTA, JESTLI DO NĚJ PUJDETE ZA 14 DNÍ, ZA MĚSÍC NEBO ZA PŮL ROKU, POŘÁD BUDE KRÁSNĚ KRÉMOVÝ. JAK HO JEDNOU ZKUSÍTE NEBUDETE SI CHTÍT NAMAZAT JINÝ MED.  SVĚTLÉ MEDY OBSAHUJÍ HODNĚ BÍLKOVIN PROSPĚŠNÉ PRO STAVBU TĚLA. MILUJÍ HO DĚTI, PROTOŽE NETEČE Z NAMAZANÉHO CHLEBA A MAMINKY, ŽE TO POTOM NEMUSÍ PRÁT 🙂 v balení  700 g
Letní lipový med s tóny ostružin z Dolního Lánova v Krkonoších
TENTO MED JE JEDNODRUHOVÝ LETNÍ PRODUKT TÉTO VČELAŘSKÉ SEZONY. VÝRAZNÉ AROMATICKÉ VĚTROVÉ CHUTI, JE VHODNÝ PŘI NACHLAZENÍ   BALENÍ PO 700 G,   500 G,   250G,    40G,
Javorový med z Krkonoš
V Krkonoších nejsou hojně ovocné stromy nebo květena zahrad a v lokalitě kde já mám včely, nejsou skoro ani pampelišky. Zato tam kvetou JAVORY a je jich tam všude kolem hojně . Ovšem tento med není každý rok, musí být z jara teplo, tak aby jej včely nemuseli použít pro vlastní spotřebu. v balení po 700 g,   500 g,   250g,   40g,
Lesní med z Krkonoš
VÝRAZNÁ CHUŤ VYCHÁZEJÍCÍ Z LOKALITY TEMNÝ DŮL, HORNÍ MARŠOV, ŽÁDNÁ POLE, LOUKY MINIMÁLNĚ, HLAVNĚ SMRKY A MODŘÍNY, TAKŽE LESNÍ MED NA 100% V balení po 700g,   500 g,   250g,    40g,
Trautenberk polotmavá třináctka
Trautenberk polotmavá třináctka je spodně kvašené polotmavé silné pivo s přídavkem karamelových sladů, které mu dávají jeho granátově červenou barvu. Karamel se objevuje také v plné chuti, kde se doplňuje s příjemnou hořkostí. TRAUTENBERK 13 vzniká ze čtyř sladů a z kombinace tří českých chmelů.
Kozí žervé
Kozí žervé je jemně nasolený a našlehaný tvaroh. Je vyrobený z pasterizovaného kozího mléka výlučně od koz z vlastního chovu s použitím mlékárenské kultury a kapky syřidla bez dalších přísad a konzervantů.
Domácí ja-mík od babičky Jarušky - červená řepa, med, zázvor, pom.
Džem nasládlé až lehce štiplavé chuti ocení především milovníci červené řepy, která pochází ze zahrádky pana Krakonoše. Zajímavé chuti napomohlo i koření, med a trochu zázvoru.
Kozí jogurt
Kozí jogurt je vyrobený z pasterovaného plnotučného kozího mléka. Jemnou chuť způsobují kvalitní jogurtové kultury středoevropského typu. Tuhé konzistence je dosaženo odkapáním části syrovátky. Jogurt neobsahuje konzervanty ani zahušťovadla. Je vhodný jak k přímé konzumaci, tak v kuchyni k nahrazení majonéz, na zeleninové saláty nebo i k obyčejným bramborám na loupačku. Jogurt je vyráběn uvedeným způsobem již řadu let. Kozí jogurt si získal řadu svých příznivců, kteří si pro něj jezdí přímo na farmu.
Polotmavý ležák 11°
Krkonošský medvěd polotmavý ležák 11° je spodně kvašené pivo. Karamelový slad použitý pro výrobu tohoto piva mu dává nejen jeho načervenale měděnou barvu, ale i v chuti se projevuje svými karamelově praženými tóny. Sladový charakter podtrhuje jemná aromatičtější hořkost.
Krkonošské mikrobylinky Microgreens - ředkvička
V každém soustu ucítíte silnou chuť ředkvičky s lehce pálivým nádechem. Mikrobylinky se dají využít ve studené kuchyni, jako jedlá ozdoba do polévek a omáček, na chleba s máslem nebo čerstvým sýrem nebo do zeleninových a těstovinových salátů. Mikrobylinky jsou mladé výhonky
bylinek a rostlinek, občas jsou nesprávně zaměňovány s klíčky. Obsahují až 10x více živin a vitamínů než dospělé rostliny.
Kozí sýr z farmy
Kozí sýr z farmy je polotvrdý sýr dohřívaný z pasterizovaného kozího mléka výlučně od koz z vlastního chovu, vyrobený s použitím syřidla a mlékárenské kultury. Je jemně solený a bez dalších přísad. Celé kolo sýra má hmotnost cca 500 až 900 g. Při správných podmínkách sýr časem zraje jako víno. KOZÍ SÝR Z FARMY je vynikající nejen svou chutí, ale také svou konzistencí, díky které je velmi všestranný ve studené i teplé kuchyni.