Tento web zaštiťuje Královéhradecký kraj

www.khk.cz

Podkrkonoší

Krajina kopců, údolí, prosluněných strání i polí úrodných v podhůří Krkonoš. Na jaře zahalena záplavou květů stromů ovocných, v létě plody
a zelení se skví. Tak takové je Podkrkonoší – malebná krajina okořeněná místními produkty.

Producenti

Pravé hořické trubičky, s.r.o.
Ručně vyráběné tradiční hořické trubičky jsou známou pochoutkou dle tajného receptu kuchaře císaře Napoleona. Oblíbené jsou i plněné s lískooříškovou, čokoládovou nebo vanilkoskořicovou příchutí. V Miletíně si můžete i vyzkoušet, že vyrobit vlastní hořickou trubičku není vůbec<br>jednoduché.Ovocné tyčinky STARZdravé kvalitní ovocné tyčinky pestrých chutí, bez konzervantů, plnidel a řepného cukru, které vám rychle doplní proteiny. Výrobek z přírodních tepelně neupravených surovin. Ovocné tyčinky jsou vyrobeny ve čtyřech příchutích.
Pekařství u Rýdlů
V blízkosti centra Lázní Bělohradu je od roku 1991 v rekonstruovaném domě staré pekárny z konce 19. století Pekařství u Rýdlů. Denně vyráběné pečivo najdete také v prodejnách v blízkém regionu. Místní specialitou jsou pak preclíky vyráběné ručně dle tradiční české receptury z počátku minulého století pouze z kvalitních surovin od prověřených dodavatelů. Preclíky jsou sypané mákem a solí a specifické aroma jim mimo jiné dodává i použité vepřové sádlo. Výjimkou jsou Celozrnné preclíky, kde je v těstě zapracována směs semen s rostlinným olejem a na povrchu jsou posypány sezamem.
Královédvorský Pivovar TAMBOR
Vlastní receptura, voda z hloubky 130 m, české slady a chmel, vše bez přísad a při důsledném dodržení doby kvašení a ležení, to je jedinečné pivo TAMBOR s plnou, jemně hořkou chutí. Zásadně nepasterujeme, aby pivo Tambor zůstalo kvalitní a živé! Vyrábíme pivo sudové, lahvové i nefiltrované. K běžné nabídce přidáváme na svátky také 13% a 14% a další speciály. Můžeme uvařit pivo i dle vaší objednávky nebo vás zveme k nám do pivovaru na exkurzi.
Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda
Zelí se pěstuje v Dobré Vodě od roku 1882 a je zpracováno v místní zelárně na kysané zelí, které se vyrábí dle klasické staročeské receptury, kdy se při nakládání do čerstvé krouhanky přidává pouze sůl a kmín. Hlavním cílem firmy je udržet co nejvyšší kvalitu, a tím se odlišit od laciných supermarketových napodobenin kysaného zelí!Šťáva z kysaného zelí bez konzervantů je bohatým zdrojem výživy. Díky aktivitě bakterií mléčného kvašení má vyšší obsah vitamínu C. Detoxikuje organismus. Napomáhá stabilizaci cukru v krvi a působí příznivě na střevní mikroflóru, imunitu, vysoký krevní tlak a cholesterol. Obsahuje přírodní antioxidanty. Červená šťáva navíc obsahuje červené barvivo anthokyan a rutin.
Jana Kubištová - JANKA - Kubištovy hořické trubičky a oplatky
Rodinná firma byla založena v srpnu 1989 a zahájila malovýrobu hořických trubiček v domácích podmínkách. Dnes mají moderní provozovnu otevřenou sedm dnů v týdnu, přímo u silnice Hradec Králové – Jičín. Oplatkové trubičky s charakteristickou chutí a vůní se v Hořicích vyrábí už<br>více než 200 let. Základem je upečená křehká oplatka sypaná cukrem a ručně stočená. Dále se tato trubička plní rozmanitými náplněmi a polévá čokoládou. Dalším z produktů této firmy jsou Kubištovy oplatky, jejichž základ tvoří ručně vyrobené křehké oplatky, které jsou lehce prosypány drcenými lískovými oříšky nebo skořicí a cukrem.
Helena Soprová - Včelí farma Pod Zvičinou
Včelařství má v rodině paní Soprové, majitelky Včelí farmy Pod Zvičinou, dlouhou tradici. Její dědeček započal včelařskou činnost okolo roku 1950, včelařství se tak dnes věnuje již třetí generace. V nabídce je med medovicový a květový a také Podzvičinská medovina. Tradiční alkoholický nápoj byl oblíbený již u dávných národů. Vzniká kvašením medového roztoku, a protože se připravuje za studena, zachová si všechny vitaminy a minerály z medu. V nabídce je medovina přírodní, višňová, mandlová, bylinná a nově také kávová a borůvková.
Bc. Daniela Tučková - Ostroměřský česnek
V rodinném hospodářství se paní Tučková specializuje na množení certifikované sadby českých odrůd česneku a pěstování česneku pro kuchyňské využití. Její Ostroměřský česnek si můžete pořídit i jako dárkový předmět – ručně vázaný cop zdobený sušenými květinami a keramickou destičkou s přáním.
Pramenitá voda z Lázní pod Zvičinou
Voda z pramene Studně Mariánské je odpradávna považována za léčivou. Traduje se řada legend o zázračném uzdravení zraněných vojáků i o navrácení zraku. Účinky této vody můžete na vlastní kůži vyzkoušet v Hotelu Pod Zvičinou, a to v koupelích s příměsí místních bylinek v dřevěných sudech HOT-TUB nebo jako osvěžující nápoj.
Ozdoba CZ - skleněné ručně vyráběné ozdoby
Tradice foukaných vánočních ozdob je v Podkrkonoší i v Krkonoších letitá. Posláním firmy Ozdoba CZ je zachovat rodinnou tradici foukaného vánočního skla budoucím generacím a šířit jeho dobrou pověst jako neodmyslitelnou symboliku Vánoc. Firma vyrábí ozdoby od roku 1930 a v sortimentu je nepřeberné množství typů a každoročně se sortiment přizpůsobuje aktuálním trendům. Pokud chcete vidět, jak se vánoční ozdoby foukají, stříbří, barví a dekorují, přijeďte na exkurzi do výroby. Nakoupit můžete v podnikové prodejně nebo v e-shopu.
Zemědělské družstvo Bašnice
Bašnická jablkaSady Zemědělského družstva Bašnice jsou zapojeny do systému integrovaného pěstování ovoce, který zaručuje produkci ovoce vysoké kvality při uplatnění ekologicky přijatelných metod pěstování. V Bašnicích se pěstují zejména odrůdy Golden Delicious, Jonagored, Gala a Idared.Bašnický modrý mákMák modrý má v Podkrkonoší dlouholetou tradici pěstování a zpracování. Chuťové vlastnosti Bašnického máku jsou typické pro semeno potravinářského máku s výrazně tmavě modrou barvou, bez hořkosti a pachuti. Bašnický mák je balený do originálních plátěných sáčků. Oba produkty zakoupíte v podnikové prodejně v Petrovičkách.
Břetislav John - dřevěné palisády, kůly a kolíky
Dřevovýroba Břetislava Johna v Ostroměři vyrábí odkorněné i frézované dřevěné kůly, palisády a kolíky z jehličnatých druhů dřeva, které je opracováno a následně ošetřeno tlakovou impregnací. Palisády mohou být využívány také jako dekorativní prvky do zahrad (truhlíky, ploty, prvky dětského hřiště, zahradní stoly apod.). Je možné objednat i palivové dřevo.
Mýdlárna u kapličky - mýdlo s kozím mlékem
Mýdlárna u kapličky pro vás s láskou a citem ručně vyrábí mýdla z kozího mléka. Kozí mléko má vysoký obsah minerálů a vitamínů, zejména vitamín E, který je „nejlepší přítel pokožky“. Připravujeme mýdlo s vůní levandule, mýdlo se svěží vůní meduňky a citronelly a mýdlo s vůní citrónu. Mýdla obsahují 100% esenciální oleje.
Petr Kareš - Ovocnářská farma KAREŠ
Rodinná ovocnářská farma Petra Kareše hospodaří na jižních svazích Chlumů v podhůří Krkonoš v obci Ostroměř. Navazuje nejen na ovocnářskou tradici kraje, ale také na rodinnou. Děda Petra Kareše totiž vyšlechtil vlastní odrůdu třešní nazvanou Karešova srdcovka raná. Farma v současné<br>době obhospodařuje 40 ha ovocných sadů. Největší výměru sadů představuje výsadba jabloní a třešní, dále jsou zastoupeny švestky, hrušně a meruňky. Svoji produkci zaměřuje farma na malé prodejce a spotřebitele. Vypěstované ovoce také sami zpracovávají na mošty, džemy a sušené ovoce. Sady se nacházejí v druhém přechodném období do bio produkce. Výrobky zakoupíte přímo v prodejně umístěné v sadech v Ostroměři.Sušené ovoce z Podchlumí je připravováno z vybraného ovoce, které je zralé a ručně česané. Přírodní mošty jsou vyráběny z vyzrálého ovoce (jablka, třešně, hrušky, višně, meruňky, broskve, rybíz a další) z vlastního sadu. Vylisovaná šťáva je pasterována šetrnou cestou a plněna do lahví nebo krabic bag-in-box, které uchovávají kvalitu moštu v praktickém obalu.&nbsp;
Martin a Hana Mádlovi - Proutěný ateliér
Firma Proutěný ateliér nabízí koše, košíky, nůše, misky, tácy, ošatky a demižony. Zákazníkům po dohodě zrealizujeme konkrétní proutěnou představu. Výrobky je možné zakoupit v kamenné provozovně ve Dvoře Králové nad Labem, nebo ve stánku na některém z místních jarmarků. Naše výroba<br>je plně ekologická. Staráme se o řadu vrbových alejí, snažíme se o větší zastoupení vrbiček v krajině a šíříme osvětu o důležitosti tohoto užitečného stromu.
Hořické trubičky OLČA s.r.o.
Společnost navazuje na 20letou tradici rodiny Plchových. Klademe důraz na vysokou kvalitu našich výrobků, ze které, i přes současnou situaci, neslevíme. Ochutnejte naši tradiční pochoutku v několika příchutích, které máme v naší nabídce. Nechte se zlákat chutí vanilky, kakaa, čokolády, lískového oříšku i hřejivého, vaječného likéru naplněné a stočené do oblíbené oplatky. Naše sypané trubičky jsou provoněné máslem, medem, ořechy a skořicí. Dodáváme po celé ČR.

Produkty

Farmářské mléko
Farmářské mléko pochází od čistokrevných Holštýnských krav z vlastního chovu výrobce v Hřibojedech. Prochází šetrnou pasterací, díky které si zachovává všechny vlastnosti přírodního mléka. Vyznačuje se plnou chutí, má přirozený obsah tuku a neprošlo homogenizací. Pokud ho necháme odpočinout, na hladině se vytvoří vrstva lahodné smetany.
Náš džem švestka - hruška
Džem je vyroben kombinací dvou druhů vyzrálého ovoce vypěstovaného v našich sadech – švestek a hrušek. V džemu vyniká chuť ovoce s vůní badyánu a hřebíčku. Barva je burgundská fialová. Džem je snadno roztíratelný s viditelnou strukturou ovoce.
Čerstvý sýr balkánského typu
Čerstvý sýr balkánského typu je ručně zpracováván z čerstvě nadojeného a zchlazeného kravského mléka. Před vlastní výrobou probíhá šetrná pasterizace na 75 °C, což zajišťuje zachování chuťových vlastností mléka. Před sbíráním sýrového zrna probíhá krátkodobé dohřátí na teplotu
42 °C. Sýr je během oddělování syrovátky ve formách 3x otáčen. Jeho lahodná chuť je daná použitím speciálních kultur a zráním při stálé teplotě 10-12 °C. Před vakuováním probíhá ruční nasolování. Charakteristická chuť sýra umožňuje jeho téměř univerzální využití. Je výborný k vínu, jako příloha k zeleninovým salátům, ke smažení, grilování či k masu.
Popelák
Sýry i mléko jsou od samého počátku prvovýroby produktem této rodinné farmy. O čerstvosti a kvalitě mléčných produktů se může zákazník přesvědčit sám a přijít ochutnat přímo na farmu. Popelák je přírodní měkký plnotučný sýr francouzkého typu s ušlechtilou plísní a sýrařským popelem na povrchu. Zraje po dobu 14 až 21 dnů.
Petráčkovy hořické trubičky sypané
Petráčkovy hořické trubičky jsou původní, tradiční, sypané trubičky, které se v Hořicích stáčí od roku 1812. Základem je do zlatova upečená křehká oplatka, která se musí nechat zrát a následně zvlhnout, aby ji bylo možné stočit. Oplatky se promazávají rozpuštěným máslem a medem, prosypou se směsí cukru, ořechů, skořice, vanilky a kakaa a ručně na rozpálené plotně se stočí do širší trubičky. Vynikající jsou nejen v této základní úpravě, ale také ozdobené šlehačkou či doplněné o náplň dle chuti.
Frydrychovy mošty z Petroviček
U pana Frydrycha zvítězila rodinná tradice ovocnářství nad původním záměrem věnovat se profesně technické oblasti. Vyznává vřelý vztah k místu, kde hospodařily generace předků a respekt k přírodě v zásadách ohleduplného hospodaření. S chutí se věnuje ovocným stromům a výrobě kvalitních, 100% moštů. Tyto zaváží mimo jiné do blízkých školních jídelen. Příchutě jsou výsledkem toho, co panu Frydrychovi vyroste na zahradě, popř. co nakoupí od místních ovocnářů. Tj. např. černý a červený rybíz, višně, broskve, švestky nebo hrušky.
Frydrychovy křížaly z farmy - Topaz
Frydrychovy křížaly z farmy - Topaz jsou usušené plátky jablek odrůdy TOPAZ, která byla vypěstována v Podkrkonoší v oblasti Petrovičky. Křížaly obsahují slupku i jádřinec, mají světlou barvu a jemně navinulou chuť. Jsou vyráběny tradičním sušením bez použití síry a jiných konzervantů.
Čerstvé kozí mléko
Čerstvé kozí mléko pochází od koz bílých krástkosrstých z vlastního chovu. Kozí mléko je pro lidský organismus a zdraví velmi významný nápoj, je lahodné, sladké a ve srovnání s kravským mlékem lehce stravitelné již v syrovém stavu.